22 sierpnia 2014

Pomidorowa z ryżem


Składniki:

2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki ( jeśli jest mały to 2 )
1 kawałek selera lub 2 gałązki
1 gałązka lubczyku
1 kawałek pora

2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe lub warzywne
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

1 woreczek ryżu

Sposób przygotowania:


1. Z marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar.
2. Z pomidorów ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładką masę z dodatkiem bazylii.
3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne  i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy.
5. Doprawić solą i pieprzem.








( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz