24 października 2014

Kapuśniak


Składniki:

3-4 l wody
1 mały seler
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
por (ok.15 cm białej części)
1 gałązka lubczyku
porcja mięsa na zupę
25 dag kiszonej kapusty
20 dag wędzonego boczku
1 mała cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 kostka rosołowa lub warzywna
majeranek
5 ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i przekładamy do garnka z wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka.
2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie.
3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru.
4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy.
5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do zupy.
6. Gdy ziemniaki będę miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość zaciągnąć zasmażką z oleju i mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz