15 stycznia 2015

Krupnik



Składniki:

2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć)
2 kostki rosołowe lub warzywne
1 torebka kaszy jęczmiennej
4 ziemniaki
3 łyżki drobno pokrojonego kopru
1 gałązka lubczyku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody.
2. Do warzyw dodać kurczaka lub pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.)
3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki.
4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki.
5. Gdy ziemniaki już będą prawie miękkie dodać lubczyk.
6. Na sam koniec zupę doprawić solą i pieprzem oraz dodać koper.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz