czwartek, 6 czerwca 2013

CARPACCIO Z CUKINII

Zmęczona i głodna w dodatku z okropnym bólem głowy, wróciłam do domu.
Moim oczom ukazał się koszmarny widok, brudnych naczyń w zlewie.
Zazwyczaj zawsze mnie to irytuje, ale nie dzisiaj.
Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks.
Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach.

SKŁADNIKI:

  1 mała cukinia
oliwa z oliwek
sól
biały pieprz
ocet winny lub sok z cytryny
grana padano
orzechy włoskie

A jak to zrobić:


Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw. 
Solimy, dodajemy ocet (około półtorej łyżki) i zalewamy wrzątkiem. 
Zostawiamy na kilka minut i hartujemy zimną wodą na sitku. 
Tak przygotowaną cukinię układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i pokruszonymi orzechami włoskimi. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...