Pieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam!
- filet z łososia ok. 400 g
- pół łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
polenta:
- 100 g kaszy kukurydzianej
- łyżka masła
- łyżka startego parmezanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oliwy
- 1/4 łyżeczki kminu
- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
surówka z marchewki:
- duża marchewka
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem.
Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy.
Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu około 10-15 minut (aż wchłonie wodę i zgęstnieje).
Zestawiamy z ognia, dodajemy masło, parmezan i doprawiamy do smaku.
Tak przyprawioną polentę wylewamy do formy wysmarowanej oliwą (użyłam formy o wymiarach ok 15×25 cm).
Odstawiamy aż wystygnie.
W tym czasie pieczemy łososia przez około 20 minut w 180 stopniach.
Zastygniętą kaszę kroimy na trójkąty.
Posypujemy utartymi w moździerzu kolendrą i kminem i grillujemy.
Możecie to zrobić na natłuszczonej patelni grillowej lub w grillu elektrycznym. W tym drugim zajęło mi to około 10 minut.
Marchewkę drobno ścieramy.
Dodajemy do niej drobno posiekany szczypiorek.
Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem.
Łososia dzielimy na 2 porcje, podajemy z grillowaną polentą i surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy