Sałatkę z kaszy kuskus robi się błyskawicznie. Podstawowe dodatki, które sprawią, że sałatka nie będzie mdła i sucha to sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Dodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby (Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni.
SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
- 150 gram kaszy kuskus
- natka pietruszki lub świeża mięta
- oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie
- 2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
- ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek
- 10 cm świeżego ogórka
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
WYKONANIE
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę.
Studzę kaszę.
W międzyczasie: kroimy w kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Sałatkę dokładnie mieszamy.