Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy

DSC_0647 (3)To nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości.

Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne.

Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa.

Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych.

Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem.

Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne.

To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta.

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

SKŁADNIKI

  • stek z polędwicy wołowej – 200 gram
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 cm chilli – posiekane
  • sól

WYKONANIE

W moździerzu tłuczemy ziarna pieprzu i liście laurowe.

Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej.

Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki medium). Stopień wysmażenia mięsa sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl

GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK

SKŁADNIKI

  • 1 ser camembert
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plastry cienkiego bekonu/boczku

WYKONANIE

Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek i rozmaryn. Przekładamy ser na drugą stronę i robimy to samo – kieszonki wypełniamy czosnkiem i rozmarynem. Na wierzchu sera dodatkowo układamy rozmaryn i plasterki czosnku, a następnie owijamy  ser plastrami boczku.

Na tacce grillowej (na wypadek gdyby ser wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla.

SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW

SKŁADNIKI

  • 2 garście rukoli
  • liście mięty
  • młody szczypior dymka
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula dymka
  • rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki
  • 1 nektarynka pokrojona w kostkę

Sos:

  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • wrzątek

WYKONANIE

W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość polewamy sosem.

Sos: mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy wrzątek (tyle by sos był jednolity). Mieszamy.

DSC_0572 (2) DSC_0574 (2) DSC_0579 (2) DSC_0584 (2) DSC_0591 (2) DSC_0593 (2) DSC_0613 (2) DSC_0609 (2) DSC_0624 (2)DSC_0621 (2)DSC_0634 (2)DSC_0642 (3) DSC_0665 (2) DSC_0656 (2) DSC_0667 (2)

 

 

6 uwag do wpisu “Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy

  1. Zazdrość w każdym aspekcie! Chciałbym kiedyś móc tak dobrze przyrządzać potrawy dla swoich znajomych, Chodziłem nawet na zajęcia z gotowania, ale instruktorka powiedziała mi w bardzo ładny sposób, żebym sobie darował. Takze póki co, to jedyny cud jaki mi się udało na grillowych eskapadach pokazać znajomym, to polskie snaki z grilla. Coś pysznego… ale też na stronie znalazłem, a nie sam wymyśliłem. Pozdraiwam!

  2. hmm coś mi się wydaje, że może tu chodzić o nazwę kabanosów. ale jakoś nie wyobrażam sobie grillowania kabanosów. od razu by sie spaliły. kiełbasa, karówka czy jakiś boczek to jak najbardziej ale kabanosy to radze zostawic sobie na przekąske miedzy posilkami

  3. Złe masz przeczucie @hutnik.
    Kabanosy idealnie się grillują, tylko faktycznie potrzebują mniej czasu i trzeba ich przypilnować. Niemniej jednak szok smakowy, gwarantowany!!! 🙂
    Polskie Snaki, to 100% kabanosy… dziewczyna kupuje, bo chora na celiakię.

Dodaj komentarz