Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera

DSC_0277 (2)Makarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi 🙂 Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser pleśniowy).

SKŁADNIKI

(porcja na 2 osoby)

  • 200 gram makaronu np. fusilli (lub innego np. pene)
  • kilkanaście plastrów chorizo pokrojonych w kostkę
  • kilka plastrów sera rokpol pokrojonych w kostkę
  • kilka plastrów sera pleśniowego pokrojonych w kostkę
  • 2 duże garście startego sera Idiazabal (lub parmezanu)
  • ok. 10 czarnych oliwek
  • 1 duża posiekana papryczka chili z pestkami
  • ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • papryczka pimento

WYKONANIE

Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento.

Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy.

Przekładamy makaron na talerze. Posypujemy natką pietruszki, pieprzem i parmezanem.

DSC_0270 DSC_0274 (2)

Dodaj komentarz