Makarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi 🙂 Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser pleśniowy).
SKŁADNIKI
(porcja na 2 osoby)
- 200 gram makaronu np. fusilli (lub innego np. pene)
- kilkanaście plastrów chorizo pokrojonych w kostkę
- kilka plastrów sera rokpol pokrojonych w kostkę
- kilka plastrów sera pleśniowego pokrojonych w kostkę
- 2 duże garście startego sera Idiazabal (lub parmezanu)
- ok. 10 czarnych oliwek
- 1 duża posiekana papryczka chili z pestkami
- ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
- oliwa z oliwek
- pieprz
- natka pietruszki
- papryczka pimento
WYKONANIE
Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento.
Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy.
Przekładamy makaron na talerze. Posypujemy natką pietruszki, pieprzem i parmezanem.