poniedziałek, 27 stycznia 2014

Placki ziemniaczane

Witamy!
Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 2 duże cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną)
  • sól, pieprz
  • majeranek (ewentualnie)
  • smalec lub olej do smażenia 
Przygotowanie:

Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. 
Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. 
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz. 
Smacznego ;)


Przepis również znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak.



PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz