Pasta z chilli

W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup.

pasta z chilli

Składniki (na dwa małe słoiczki):

½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych)
6-10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować)

Przygotowanie (30 min):

Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości. Obieramy czosnek. Oczyszczone papryczki wraz z czosnkiem, oliwą, cukrem i solą wrzucamy do blendera i blendujemy na szybkich obrotach przez 30-60 sek. Jeżeli okaże się, że po minucie kawałki nadal są zbyt duże, miksujemy oczywiście troszkę dłużej.

Najlepiej, jeżeli w paście pozostaną drobne kawałeczki papryczek, trzeba jednak uważać by nie były zbyt duże.

Pastę można przechowywać w lodówce zaraz po przygotowaniu przez ok. 2 tygodnie. Aby cieszyć się nią dłużej lub część odłożyć na później, całość przekładamy z blendera do garnka i gotujemy. Gorącą pastę przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy stawiając na przykrywce. Słoiczek można odwrócić, gdy wystygnie.

pasta z chilli2

Pasta gotowa!
Smacznego! 🙂

Jedna myśl w temacie “Pasta z chilli

  1. Pingback: Pasta z chilli | Przepisy na ?

Dodaj komentarz