Sos malinowy na ciepło

Dzisiaj malinowo!

W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów.  Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość.

 20140918_133338

Składniki:

0,5 kg świeżych malin
2-6 łyżeczek brązowego cukru
kilka listków świeżej mięty
woda
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie (10 min):

Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej.

Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 2 łyżkami wody i dodajemy do zagotowanego sosu. Doprowadzamy po raz ostatni do zagotowania.

Pyszny sos gotowy!
Smacznego! 🙂

Zobacz także:
Sos jagodowy na ciepło

Sos jagodowy na ciepło

7 myśli w temacie “Sos malinowy na ciepło

  1. Pingback: Sos malinowy na ciepło | Przepisy na ?

Dodaj komentarz