Dzisiaj malinowo!
W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość.
Składniki:
0,5 kg świeżych malin
2-6 łyżeczek brązowego cukru
kilka listków świeżej mięty
woda
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie (10 min):
Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej.
Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 2 łyżkami wody i dodajemy do zagotowanego sosu. Doprowadzamy po raz ostatni do zagotowania.
Pyszny sos gotowy!
Smacznego! 🙂
Sos jagodowy na ciepło
Pyszny sos! Świetny do panna cotty. 🙂
… i nie tylko! Sprawdza się do naleśników i wszelakich deserków na przykład z kremem mascarpone albo bitą śmietaną 🙂
Pycha! Dziękuje za ten przepis.
Proszę! I zapraszam ponownie, niebawem przepis na naleśniki z serem z tym oto sosem 😉
Pingback: Sos malinowy na ciepło | Przepisy na ?
mmmmm…. idealny!
Zgadzam się! 🙂