Kluski kładzione na rosole

Kluski kładzione na rosole

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Chrzanowe kluski kładzione na rosole to pyszna, sycąca, charakterna zupa. Do jej zrobienia można wykorzystać ugotowany wcześniej rosół albo przygotować bulion on podstaw. Dodatek chrzanu do klusek sprawia, że zwykła zupa staje się wyjątkowo smacznym daniem.

 

Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

 

Zupa:

 

 

Kluski kładzione:

 

  • 30-50 g świeżo utartego chrzanu
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 150 g mąki
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

Marchewki obrać, pokroić na półplasterki, wrzucić do gorącego rosołu.

 

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy. Gotować przez ok. 25 minut.

 

 

Korzeń chrzanu obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze. W misce umieścić chrzan, jajko, wodę, mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszać.

 

 

Na gotową wrzącą zupę (gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie) kłaść po ok. ⅓ łyżeczki ciasta. Najlepiej robić to za pomocą dwóch łyżeczek. Jedną łyżeczką nabierać ciasto, a drugą zsuwać ciasto prosto do wrzącej zupy, co jakiś czas obie łyżeczki zmoczyć w zimnej wodzie.

 

 

Zupę gotować do czasu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.

 

 

 

Na koniec chrzanowe kluski kładzione na rosole przyprawić posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *