Ostatnio sernik baskijski zbiera ogromne rzesze fanów i poklask tak w siecie, jak i na naszych stołach.
Nie zabrakło go także w słonecznej kuchni! :)
Wystarczy tylko kilka ruchów i około 35min. by sernik był złocisty i idealnie wypieczony.
Niezwykle prosty, o głębokim aromacie wanilii i nakrapiany tysiącem jej maleńkich ziarenek pochodzi z San Sebastian z Kraju Basków, gdzie po raz pierwszy został zaserwowany w restauracji Vińa.
Brak spodu, kremowy środek, nieregularny kształt brzegów i skarmelizowany wierzch ciasta (który u mnie nie wyszedł zbyt okazale z powodu wysokich rantów) to jego charakterystyczne cechy, za które jest tak uwielbiany.
Każdy kolejny kęs tego sernika to kremowa podróż przez waniliowo-śmietankową rozkosz podniebienia :)
Całość możecie wykończyć świeżymi owocami, które pysznie rozjaśniają jego smak i urozmaicają teksturę (bardzo polecam tę opcję) lub polać ulubioną czekoladą.
Czy to wszystko nie brzmi wspaniale i kusząco? :)
Sernik baskijski
na formę o średnicy 25cm
Potrzebujesz:
- 1000g twarogu półtłustego / kremowego serka np. do sushi
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 450ml śmietanki kremówki
- 280g cukru
- 40g mąki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / pół laski wanilii / 1 op. cukru waniliowego
1. Twaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem i śmietanką - najlepiej w robocie kuchennym lub blenderem.
- 1000g semi-skimmed cottage cheese / cream cheese
- 4 yolks
- 2 eggs
- 450ml double cream
- 280g of sugar
- 40g of flour
- 1 teaspoon of vanilla paste / half a vanilla pod / 1 pack. vanilla sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz