Drożdżówki pistacjowe


Drożdżówki pistacjowe

Delikatne, maślane i mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu z pistacjami, to prawdziwy raj dla podniebienia! Drożdżówki robi się sprawnie i w sumie szybko (pomijając czas wyrastania ciasta oczywiście). Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

50ml ciepłego mleka (nie gorącego)

25g świeżych drożdży

200g mąki pszennej

30g cukru

szczypta soli

2 jajka

75g miękkiego masła

  • Nadzienie:

150g kremu pistacjowego

kandyzowana skórka pomarańczowa – 3-4 łyżki

  • Lukier pomarańczowy:

ok 100g cukru pudru

ok 2 łyżki soku z pomarańczy

  • Dodatkowo:

garść pistacji

opcjonalnie płatki suszonych kwiatów jadalnych

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy.  Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką na podsypanym mąką blacie ***

*** Następnie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach około 30x40cm i smarujemy kremem pistacjowym ***

*** Na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową ***

*** Całość rolujemy wzdłuż dłuższego boku ***

*** Kroimy na 12 części i układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Drożdżówki podwoją swoją objętość i zetkną się ze sobą ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20 minut (piekłam z termoobiegiem ale można też góra-dół) ***

*** Gdy drożdżówki trochę przestygną przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z pomarańczy w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***

*** Lekko ciepłe polewamy lukrem ***

*** Posypujemy zmielonymi pistacjami ***

*** Możemy też oprószyć suszonymi kwiatami jadalnymi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Drożdżówki pistacjowe

  • Anonim

    Dzisiaj zrobilam. Użyłam maszyny do chleba do wyrobienia ciasta ( na suchych drożdżach). Drozdzowy wyszły cuuudowne! Dziękuję za super przepis i życzę miłego weekendu:).