Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przerobić na pyszny obiad lub kolację!


Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przerobić na pyszny obiad lub kolację!

Zostały Wam w lodówce zalegające mięsa, warzywa, sery i wędliny po świętach na które nie możecie już patrzeć? Żaden problem, przeróbcie je na smakowite pierogi, zapiekankę, zupę, krokiety, pizze albo pasztet. Takie danie na pewno cała rodzinka zje ze smakiem i nawet nie zauważą, że zostało ono zrobione z poświątecznych resztek. Zapraszam po przepisy!

 

 

Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek  Przepis tutaj (KLIK)

Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce.

 

Naleśniki faszerowane mięsem i kaszą bulgur Przepis tutaj (KLIK)

Kolejny pomysł na przetworzenie mięsa, które nam pozostało. Do faszerowania naleśników możemy użyć mięso gotowane, pieczone, smażona, a także duszone w sosie. Polecam!

Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach  Przepis tutaj (KLIK)

Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce.

 

Chrupiące krokiety Przepis tutaj (KLIK)

Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni, z gulaszu albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.

 

Pierogi bulgur Przepis tutaj (KLIK)

Jeśli jednak nie przepadacie za krokietami, możecie z takim samym farszem wykonać wyborne pierogi. Te domowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać!

 

Domowy pasztet pieczony Przepis tutaj (KLIK)

Innym sposobem na wykorzystanie poświątecznych resztek jest zrobienie pasztetu. Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.

 

Chłopski garnek   Przepis tutaj (KLIK)

Typowe danie jednogarnkowe, ładnie nazwane „chłopski garnek” ale tak szczerze mówiąc dałam tam wszystko co akurat miałam w lodówce : pieczone mięso, kiełbasę, trochę boczku, kawałek kapusty, trochę posiekanej zieleniny, paprykę i pomidora. Całość zaciągnęłam koncentratem i serkiem śmietankowym. I wyszło rewelacyjnie !

danie jednogarnkowe

 

Pyszna domowa pizza Przepis tutaj (KLIK)

Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Pizze robi się szybko i sprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Na pizzy można poukładać wędliny, sery i warzywa, które zalegają nam w lodówce.

 

Naleśniki zapiekane z pysznym farszem  Przepis tutaj (KLIK)

Naleśnikowe dania często goszczą na moim stole, są świetnym sposobem na „sprzątanie lodówki”. Robię je na różne sposoby. Jako farsz możemy użyć grzyby, sery, wędliny i warzywa.  Świetny pomysł na pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny!

 

Pierogi wiejskie  Przepis tutaj (KLIK)

Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jeśli zostały Wam gotowane ziemniaki, kapusta, gotowane lub pieczone mięsa – zróbcie pierogi!

KOMENTARZE