Domowe kule rumowe
Moja dzisiejsza propozycja wybiega trochę w przyszłość, jeżeli nie potrzebujesz przepisu teraz, zapamiętaj go na później. Przepis na kule rumowe, to pomysł na to co zrobić z ciasta po świętach? Co zrobić z ciasta kruchego, ciasta czekoladowego, sernika czy też innych słodkich wypieków. Oczywiście jak na Wielkanoc przystało królują babki i babeczki.
Co zrobić z suchego ciasta
Kule rumowe z resztek, moim zdaniem to coś genialnego. Nie zastanawiaj się co zrobić z suchego ciasta, resztek ciastek pokruszonych, czy tych co pozostały po zrobieniu ciasta bez pieczenia. Pierwszy krok, można to wszystko zamrozić ( poza ciastkami one mogą tak leżakować), a później gdy odpoczniesz po świątecznej wyżerce, możesz dać im drugie życie.😊
Zapraszam na przepis 🙂
Przepis na kule rumowe
ciasta i ciastka 1 kg
mleko 500 ml
kakao 3 – 4 łyżki z brzuszkiem
dżem 3 łyżki z brzuszkiem
Polewa kakaowa
masło 100 g
mleko 100 ml
kakao 2 łyżki z brzuszkiem
cukier 3 – 4 łyżki
galaretka 1 łyżeczka z brzuszkiem
Oraz
orzechy włoskie siekane 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 2 łyżki
siekana czekolada opcjonalnie
olejek rumowy lub rum
Jak zrobić kule rumowe
Aby zrobić kule rumowe vel bajaderki możesz wykorzystać biszkopt, babki, keks, drożdżówki, chałkę, rogale, pączki, a nawet sernik. Pokruszone herbatniki, biszkopty, ciastka w czekoladzie. Bajaderki to także pomysł na wykorzystanie ciasta z zakalcem. Jest tylko jedno ale, pamiętaj aby ciasto dobrze wypiec. Mimo że będzie mokre, ma być przepieczone.
Zagotuj mleko, odstaw do ostygnięcia.
W rondlu podgrzej masło, mleko cukier i kakao, mieszaj aż się wszystko połączy, nie gotuj! Na koniec wsyp galaretkę i mieszaj aż się rozpuści. Jeżeli nie masz galaretki dodaj zwykłą żelatynę. Odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski porusz to co masz, nie musisz tego robić na proszek, później to się wszystko wyrobi.
Dodaj dżem, 2 łyżki kakao i dolewaj stopniowo zimnego mleka. Rozgniataj dłonią aż powstanie jednolita plastyczna masa. Spróbuj, jeżeli wolisz bardziej kakaowy smak, dosyp więcej.
I teraz wersja dla dzieci lub dorosłych. Dodaj olejek rumowy ( około 1/2 łyżeczki jak lubisz możesz dać więcej) lub 50 ml rumu. Jeżeli nie masz rumu, a chcesz dodać alkohol możesz użyć czystej wódki i aromat rumowy.
Wymieszaj i spróbuj czy da się formować kule. Masza powinna być plastyczna, ale nie zbyt mokra, ma się dawać zlepiać i lekko kakao brudzić dłonie.
Jeżeli masa wyszła Ci zbyt rzadka, dodaj 3 – 4 pokruszone biszkopty, wymieszaj masę i odstaw na 10 – 15 minut. Suche ciastka ściągną wilgoć i będzie OK.
Dodaj 3/4 posiekanych orzechów, zostaw sobie 1 – 2 łyżki do dekoracji, wymieszaj raz jeszcze .
Z masy formuj kulki dowolnej wielkości, moje były takie aby mogły się zmieścić w papilotkach.
Kule bajaderki wkładaj do polewy ( lekko tężejącej) , dokładnie obtocz i za pomocą dwóch widelców przenoś na blaszkę wyłożoną papierem. Od góry posyp orzechami, wiórkami, siekaną czekoladą co tam masz. Pozostaw do zastygnięcia.
Kule rumowe z resztek gotowe, a moje dodatki to tylko namiastka tego co możesz do nich dodać. Możesz dodać posiekaną czekoladę, bakalie, więcej orzechów, masło orzechowe, naprawdę wiele, wiele różności.
W większości przepisów do kul rumowych ( bajaderek) dodawane jest masło i cukier, czego osobiście nie rozumiem. Każde z takich ciast, ma już w sobie dość cukru i tłuszczu, a więc samo mleko i dżem ( aby miały fajniejszą strukturę) zupełnie wystarczają. Moim zdaniem, nie ma sensu ich dodatkowo obciążać. To jednak tylko moja subiektywna opinia.
Wejdź także i zobacz super pomysł na czerstwą chałkę, drożdżówkę itp. – słodka zapiekanka z chałki, ciasto bajaderka, ciastka kokosowe z ciasta drożdżowego. I jeszcze mój faworyt, kasztanki domowe praliny. To są pomysły na słodkie wykorzystanie resztek, a słone znajdziesz TU. Smacznego i Do Miłego 👋
Brak komentarzy