Dawno mnie tu nie było, bo przecież naszą codzienność wypełnia milion rzeczy do zrobienia, tych ważnych i tych nieważnych, ale które przecież "koniecznie trzeba zrobić". Do tego co drugi dzień mam pomidorówkę (bo przecież moje "żarłoki" chętnie kosztują nowych smaków....;), na którą każdy ma swój własny przepis. Nie mam zamiaru pisać o postanowieniach (..że "jakoś to w końcu wszystko ogarnę"), bo ich nie robię, narzekać też nie będę, bo mi się nie chce, ale pomyślałam, że chętnie zrobię coś co sprawia MI przyjemność i podzielę się z Wami ostatnim odkryciem, czyli przepisem na sernik z wiśniami. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, może będzie dla kogoś inspiracją :) Smacznego!
Sernik z wiśniami
Składniki:
Spód:
1)
200
g herbatników lub biszkoptów
2)
100
g masła
Masa
serowa
1)
1
kg twarogu (dałam taki z wiaderka)
2)
280
g cukru
3)
4
jajka
4)
40
g mąki pszennej
5)
1
łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
6)
2
łyżeczki skórki otartej z cytryny
7)
kilka
kropli soku z cytryny
8)
kilka
kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Polewa wiśniowa
1)
puszka
wiśni w syropie (400 g)
2)
2
łyżki cukru (opcjonalnie)
3)
łyżka
żelatyny
4)
2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób
przygotowania:
1.
Przygotowujemy
spód
1)
W garnuszku
rozpuszczamy masło
2)
Herbatniki
lub biszkopty drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem
3) Spód
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pokruszone ciastka
z masłem, wyrównujemy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około pół
godziny (jeśli dłużej, to też nie będzie źle)
2.
Przygotowujemy
masę serową
1) Wszystkie
składniki masy serowej delikatnie miksujemy tylko do połączenia składników,
żeby nie napowietrzyć masy.
2)
Przygotowaną
masę wykładamy na schłodzony spód.
3) Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Na najniższą blachę piekarnika wylewamy gorącą wodę.
Tortownicę z sernikiem ustawiamy na wyżej ustawionej blasze i pieczemy 10
minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 170
minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. Po
wystudzeniu sernik wstawiamy do lodówki.
3.
Przygotowujemy
polewę wiśniową
1)
Żelatynę
zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
2) Wiśnie
w syropie przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Opcjonalnie możemy dodać 2
łyżki cukru, jeśli syrop jest dla nas za mało słodki.
3) Mieszamy
mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodajemy do wiśni, mieszamy i
zagotowujemy. Na koniec dodajemy żelatynę, i mieszamy aż się rozpuści. Lekko
schłodzone wiśnie, wylewamy na sernik. Ciasto wstawiamy do lodówki do słodzenia,
najlepiej na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz