Babka gotowana

Babka gotowana
10/10 - (1 vote)

Żeby miec ta pyszną babkę wystarczy forma do gotowania babki i chwilke czasu.

Chociaż podobno nawet specjalna forma nie jest potrzebna, bo babkę można ugotować w zwykłej formie do babki przykrytej folią.

Jednak nie moge tego potwierdzić bo nigdy nie gotowałam babki inaczej niż w formie zamykanej, przeznaczonej własnie do tego. Ale może ktoś z was próbował?

Taka babka gotowana to super propozycja nie tylko dla tych co nie maja piekarnika.

Jeżeli chcecie mieć całą babkę polaną czekoladą, a nie tylo częściowo jak u mnie, wystarczy polewę przygotować z podwójnej ilosci składników.

Możecie też zrobic polewę z samej czekolady gorzkiej lub mlecznej, polewa wyjdzie w obu wypadkach super, różnić sie będzie słodkością.

Babkę można też zrobić w jednym kolorze, ale taka dwukolorowa moim zdaniem ma wiele uroku i ciut więcej smaku.

  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 110 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo kilka kropli innego aromatu spożywczego

polewa:

  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyzka smietany kremówki

babka gotowana

Masło roztopić i przestudzić.

Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą lub kaszą manną..

W wysokim garnku w którym zmiesci się cała forma do babki, zagotować wodę tak, żeby wypełniała mniej więcej ¹/3 objętości.

Jajka z cukrem ubić do białości.

Do ubitych jajek powili wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając.

Wlać ekstrakt waniliowy lub inny preferowany przez was aromat spożywczy.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać przez sito i porcjami delikatnie mieszając dodawac do ciasta.

Do przygotowanej formy przelać mniej więcej połowę ciasta I ja preferuję raczej ciut więcej.

Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać.

Ciemne ciasto przelać do formy tak, żeby mniej więcej pokryło białe ciasto.

Jeżeli chcecie osiągnąć efekt marmurkowy, to patykiem do szaszłyków lub długim cienkim nożem wymieszajcie delikatnie ciasto w kilku miejscach.

Jeżeli wystarczy wam po prostu dwukolorowa babka to nie róbcie nic.

babka gotowana

Formę z ciastem przykryć i wstawić do gorącej wody.

Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy, a forma nie powinna pływać tylko stać na dnie garnka.

Garnek przykryć i zostawić na małym ogniu na 1,5 godzimy.

Formę z babką wyjąć z garnaka, ostudzić i dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.

Polewa:

Do naczynia do rozpuszczania czekolady lub po prostu do miski ( nie moze być plastikowa) włożyć połamana czekoladę, masło i wlać śmietanę.

Umiescić naczynie na garnuszku z gotującą woda i rozpuscić czekoladę w kapieli wodnej. Woda nie powinna dotykać naczynia z czekoladą ani zbyt mocno sie gotować.

Polewę przemieszać i od razu, taką ciepłą polać babkę.

Zostawić do zastygnięcia.

babka gotowana

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 



2 thoughts on “Babka gotowana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here