Agar-agar, jest naturalnym substytutem żelatyny pochodzącym z alg morskich. Stanowi bezsmakowy i bezwonny dodatek, który wykorzystywany jest w kuchni jako środek żelujący. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w przepisach wegetariańskich i wegańskich jako alternatywa dla żelatyny zwierzęcej. Agar stosuje się w produkcji deserów, żelek, lodów, a także jako stabilizator w dżemach i galaretkach.
Agar-agar jest ceniony za swoją wszechstronność – agar zachowuje swoją stabilność w szerszym zakresie temperatur niż żelatyna, co czyni go nieocenionym składnikiem w profesjonalnej kuchni. Agar-agar tężeje nieco szybciej od żelatyny. Ponadto agar jest bogatym źródłem błonnika.
Przygotowując desery i dania z użyciem agar-agar, możesz użyć dwóch sposobów:
- Pierwszym sposobem jest dodanie proszku agar-agar do ciepłego płynu – wody, soku lub innego płynu. Następnie należy całość dokładnie rozmieszać, a potem zagotować do rozpuszczenia agaru.
- Drugi sposób to wymieszanie agaru z odrobiną zimnej wody (lub innego płynu), następnie odstawienie na 8-10 minut i po napęcznieniu zagotowanie do rozpuszczenia agaru.
Czy agar-agar jest zdrowy?
Agar-agar jest uznawany za zdrowy dodatek do diety, głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, który przyczynia się do lepszego trawienia i może wspomagać regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto, jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu, co czyni go atrakcyjną opcją dla osób dbających o linię lub chcących ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych, a także będących na diecie keto. Agar-agar, będąc pochodzenia roślinnego, jest również odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Gdzie można kupić agar-agar?
Agar-agar dostępny jest w wielu sklepach z żywnością zdrową, sklepach oferujących produkty azjatyckie, a także w niektórych supermarketach i za pośrednictwem sklepów internetowych. Często sprzedawany jest w postaci proszku lub płatków, co ułatwia jego odmierzanie i stosowanie w przepisach kulinarnych.
Co jest zdrowsze: agar czy żelatyna?
Agar-agar może być uznany za zdrowszą opcję w porównaniu do żelatyny, głównie ze względu na pochodzenie roślinne oraz wysoką zawartość błonnika.
Ile gram agaru na 1 litr lub 1 kg?
W zależności od pożądanej konsystencji, przepisu, a także użytego producenta agaru, ilość agaru może się różnić. Najczęściej stosuje się około:
- 1 łyżeczkę agaru na 1 kg owoców, aby zagęścić dżem
- 1 łyżkę agaru na 1 kg twarogu, aby przygotować sernik na zimno
- 3-4 łyżeczki agaru na 1 l wody lub soku, aby przygotować galaretkę
- 1 łyżkę agaru na 1 l śmietany kremówki, aby przygotować bitą śmietanę z agarem
Ile agaru zamiast żelatyny?
Jeśli chcesz zastąpić agar-agar w przepisie z żelatyną, przeczytaj instrukcję na opakowaniu agaru – najczęściej 1 łyżeczka żelatyny to od 0,5 do 2 razy więcej agaru.
Ja zazwyczaj używam 2, a nawet 3 razy więcej agaru, niż żelatyny. Na początku warto wypróbować agar na małej ilości, aby sprawdzić, czy otrzymasz pożądaną konsystencję.
Do czego stosuje się agar?
Agar-agar jest wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów, między innymi do:
- Przygotowania wegańskich żelków i galaretek.
- Stworzenia stabilnych deserów mlecznych, takich jak panna cotta.
- Użycia jako zagęstnik w zupach i sosach.
- Wykonania wegańskich serów i jogurtów, dzięki zdolności do żelowania bez potrzeby chłodzenia.
- Przygotowania klarownych galaret warzywnych lub owocowych.
Zobacz przepisy na ciasta z agarem:
- tarta z kawową pianką
- ciasto Delicja (wegańskie)