Wieprzowina szarpana

Wieprzowina szarpana
10/10 - (2 votes)

Wieprzowina szarpana to pyszna propozycja.

U mnie jest podawana jako mieso do obiadu.

Uwielbiamy burgery z tą wieprzowiną.

A jak wam coś zostanie to jest to idealny dodatek do chleba, tortilli lub nalesników.

Możecie tez z nim zrobić jakąś sałatkę.

Pracy przy przygotowaniu tego mięsa nie ma wiele, potrzeba jedynie czasu na zamarynowanie mięsa i pieczenie.

Możecie nieco przyspieszyć ten proces i pominąć czas marynowania. Wieprzowina szarpana wyjdzie wam i tak super.

Kolejną zaletą jest że do jej przygotowania możecie użyć tylko jednego naczynia.

W naczyniu w którym będziecie potem piekli mięso, przygotujcie marynatę. włóżcie do niego mięso i obtoczcie je w niej.

Odstawcie lub nie do zamarynowania. Potem do pieca i koniec waszej pracy. Teraz już zostanie wam tylko czekanie az mięso sie upiecze i piękny zapach który zacznie się rozchodzić po całej kuchni.

Ja pieke w garnku tzw gęsiarce. Możecie jednak do tego użyć dowolnego naczynia do zpiekania, ale trzeba je przykryć używając odpowiedniej pokrywki lub foli aluminiowej.

  • ok. 1,5 kg mięsa z łopatki, szynki lub karkówki

marynata:

  • ¼ szkl miodu
  • ¼ szkl sosu sojowego
  • ½ szl pasaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli

wieprzowina szarpana

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć i włożyć do marynaty.

Obrucić mięsem tak, żeby marynata pokryła je z każdej strony.

Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Czasami jak już pisałam wcześniej, jeżeli mam mniej czasu pomijam etap marynowania.

Zamarynowane mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec przez  3 godziny.

Jeżeli używacie naczynia żaroodpornego to nie możecie go wstawić prosto z lodówki do gorącego piekarnika.

Wstawcie je więc do zimnego piekarnika i niech się nagrzewa stopniowo. Czas pieczenia trzeba wtedy liczyć od chwili kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 150ºC.

Kiedy mięso trochę przestygnie trzeba wyjąć ja na deskę do krojenia. I widelcem poszarpac je na części.

wieprzowina szarpana

Po wyjęciu mięsa z garnka, naczynie postawić na plycie i podgrzewając go zredukować powstały w trakcie pieczenia sos, tak żeby nie był wodnisty.

Poszarpane mięso włożyć do sosu i wymieszać.

Podgrzać w piekarniku lub na małym ogniu na płycie.

Podawać jako dodatek do ziemniaków, kasz czy ryżu.

Jeść jako burgery.

Dodać do sałatki lub po prostu zajadać na kanapkach.

wieprzowina szarpana

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



1 thought on “Wieprzowina szarpana”

  • Jadłam w knajpach, w domu nie robiłam bo myślałam że to mega trudne. A teraz czytam i wygląda, że proste. Muszę spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here