Strona główna Kuchnia Włoska Spaghetti z krewetkami i cheddarem
Spaghetti z krewetkami i cheddarem

Spaghetti z krewetkami i cheddarem

Spaghetti z krewetkami łączy w sobie włoską tradycję z morską świeżością. Z okazji zbliżających się Walentynek, postanowiłam przygotować całodniowe walentynkowe menu dla naszej 3-osobowej rodzinki. Poniższy makaron z krewetkami i sosem z cheddarem ugotowałam na obiad, zapach był niesamowity. Zarówno ten, jak i inne posiłki z walentynkowego menu zjedliśmy z ogromną przyjemnością i wielkim apetytem. Krewetki są obowiązkowym elementem każdego święta zakochanych, są atrakcyjne wizualnie przez co spaghetti prezentuje się naprawdę smakowicie. 14 lutego to nie tylko dzień celebracji miłości, ale także okazja do przygotowania wyjątkowych walentynkowych pyszności. W tym roku przygotowaliśmy małą imprezkę walentynkową w naszym salonie. Była serduszkowa kurtyna, balony wypełnione konfetti w kształcie serduszek oraz muzyka w tle. Oczywiście nie obyło się od posiłków nawiązujących do walentynek. Uwielbiam tworzyć takie wspomnienia, każda okazja jest ku temu dobra.

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

5.0 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilośc

3

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Romantyczny makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym z cheddarem. Spaghetti walentynkowe z aromatycznymi krewetkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SPAGHETTI Z KREWETKAMI I CHEDDAREM
  • 200 g makaronu spaghetti

  • 220 g krewetek bez pancerzy

  • 3 małe ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki masła klarowanego

  • 100 g śmietanki kremówki 30%

  • 100 g sera cheddar

  • chochelka wody spod gotowania makaronu

  • PONADTO
  • drobno posiekana świeża natka pietruszki

  • parmezan


Sposób przygotowania:

  • Krewetki obierz z pancerzy, usuń ogonki i ewentualne wnętrzności. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, po chwili dodaj czosnek. Podgrzewaj delikatnienie przez 1-2 minuty, tak aby uwolnił jak najwięcej aromatu ale zaczął się rumienić. Po tym czasie dodaj oczyszczone krewetki, smaż po około 3 minut z każdej strony. Pod koniec oprósz wszystko solą i pieprzem. Krewetki przełóż na talerzyk.Krewetki z czosnkiem
  • W międzyczasie ugotuj al dente makaron spaghetti. Nie wylewaj wody spod gotowania makaronu, będzie potrzebna w dalej części przepisu.
  • Na tą samą patelnię wlej śmietankę i wsyp cheddar starty na tarce. Mieszaj aż ser zacznie się topić. Dodaj około 1 chochelkę wody spod ugotowanego makaronu, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Sos będzie dość rzadki, taka konsystencja jest odpowiednia.
  • Do sosu przełóż krewetki oraz ugotowany, odcedzony makaron. Wymieszaj delikatnie i odstaw na kilka minut, aż makaron wchłonie część sosu i danie nabierze ostatecznej konsystencji.
  • Spaghetti możesz podawać dodatkowo posypane posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*