Strona główna Desery i wypieki Kruche ciasteczka migdałowe
Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

Mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i delikatne, mają maślano – orzechowy smak, ciasto z łatwością się wałkuje i pozwala na wykrawanie kształtu foremką. Ciastka migdałowe są przepyszne same w sobie, nawet bez dekoracji. Jeśli jednak masz taką potrzebę, możesz posypać je cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. Te ciasteczka sprawdzą się idealnie na święta, wystarczy że użyjesz odpowiedniego kształtu foremek by nadać im świątecznego charakteru. Ja postanowiłam upiec serduszka, bo piekłam je w okresie walentynkowym. Na Wielkanoc upiekę zajączki, kurczaczki i pisanki. Jeśli szukasz najlepszego podstawowego przepisu na kruche ciasteczka, zachęcam do wypróbowania.

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

5.0 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

40

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
440

300

kcal

Najpyszniejsze kruche ciasteczka migdałowe. Kruche ciastka z dodatkiem mielonych migdałów. Orzechowe ciasteczka z lukrem i cukrową posypką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTECZKA MIGDAŁOWE
  • 100 g mielonych migdałów

  • 200 g mąki pszennej

  • 70 g cukru pudru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 150 g schłodzonego masła

  • 1 jajko

  • szczypta drobnej soli

  • POLEWA
  • szklanka cukru pudru

  • 3 łyżki gorącej wody (około)

  • kolorowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Do misy przesyp mąkę, mielone migdały, oba cukry oraz szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj jajko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto aż stanie się jednolite. Uformuj z niego 2 kule, każą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godzin.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ponownie krótko zagnieć. Rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, aż osiągniesz grubość około 3-4 mm. Foremką wytnij ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka migdałowe
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół, bez opcji termoobiegu) przez 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek.
  • Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia, dopiero po tym przystąp do dekoracji. Cukier puder zalej wrzącą wodą, najlepiej dolewaj wody stopniowo i sprawdzaj konsystencję. Każde ciasteczko posmaruj cienką warstwą lukru i od razu posyp cukrową posypką.
  • Poczekaj aż lukier całkowicie zastygnie. Zjedz od razu lub przełóż ciasteczka do szczelnie zamykanego pojemnika. Z podanych proporcji wyszło mi 40 ciasteczek.

Uwagi:

  • Ciasteczka smakują przepysznie także bez polewy, dekoracja nie jest konieczna.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*