Biszkoptowiec

Biszkoptowiec

Biszkoptowiec to proste i przepyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można je przygotować na spotkanie ze znajomymi, czy rodzinną uroczystość. Sprawdzi się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Ciasto biszkoptowiec pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Każdy, kto go spróbuje będzie zachwycony.

CIASTO BISZKOPTOWIEC PRZEPIS

Składniki

  • 20 biszkoptów podłużnych
  • 12 herbatników maślanych
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Polewa

  • 30 ml śmietanki kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali przez około 10-15 sekund.

2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startą na tarce czekoladę mleczną i mieszamy.

3. Do obu mas wlewamy po połowie żelatyny i energicznie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

4. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników i smarujemy je dżemem porzeczkowym.

5. Następnie wykładamy masę śmietankową.

6. Na masie układamy podłużne biszkopty, które wcześniej moczymy w kawie.

7. Na biszkopty wykładamy masę z czekoladą, a na niej ponownie biszkopty namoczone wcześniej w kawie.

8. Czekoladę łączymy w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Gotową polewę wykładamy na ciasto.

9. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Biszkoptowiec przepis
ciasto Biszkoptowiec

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 14 =