Sushi kulki z parówką to sushi dla dzieci według pomysłu mojego synka.

Ostatnio przygotowywaliśmy rodzinnie domowe sushi na nasz wspólny obiad.

My z mężem oraz starsza córka jesteśmy wielkimi fanami sushi i co jakiś czas pojawia się ono w naszym menu. Jest przy nim troszkę pracy, ale efekt jest pyszny, więc myślę że warto.

Młodsza trójka naszego towarzystwa nie jada tego dania, więc zwykle przygotowuję dla nich coś innego po prostu. Najczęściej jest to ryż z sosem owocowym albo z jogurtem.

Tym razem mój starszy syn wyraził zainteresowanie sushi, ale nie chciał ani nori ani tym bardziej ryby.

Jego propozycją na nadzienie były parówki.

Skoro nie mogłam użyć glonów pomyślałam o temari sushi czyli kulkach z nadzieniem formowanych za pomocą kawałka folii spożywczej.

I muszę przyznać, że to był strzał w 10. Dzieciarnia była zadowolona i zjadła, więc zostawiam inspirację, może ktoś z niej skorzysta.

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

PRZEPIS SUSHI KULKI DLA DZIECI

Składniki:

2 szklanki ryżu zaprawionego do sushi – tutaj przepis

2 parówki dobrej jakości mięsne lub roślinne

kiełki brokułu

 

Jak zrobić sushi kulki dla dzieci:

Na blacie rozkładamy nieduży kawałek folii spożywczej.

Następnie na jego środku kładziemy łyżkę ryżu i lekko rozpłaszczamy.

Na ryżu układamy kawałek parówki i garstkę kiełków.

Przykrywamy drugą łyżką ryżu.

Zbieramy wszystkie końce folii spożywczej formując węzełek i tak zaciskając go formujemy kulki.

Odwijamy folię i sushi kulki układamy na talerzu.

 

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to