poniedziałek, 19 lutego 2024

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach


Kokosanki z czekoladą

 

Z pewnością znacie słynne kokosowe batoniki, które mają "smak raju". Otóż powiem Wam, że moje kokosanki smakują jeszcze lepiej! Delikatne, mocno kokosowe, a polane gorzką czekoladą wręcz rozpływają się w ustach. A przy okazji jest to sposób na wykorzystanie pozostałych po pączkach białek  :)

Polecam również inne przepisy na ciasteczka: 

Kokosanki na białkach 

Składniki:  

  • 100g białek (ok 3 białka z dużych jajek)
  • 80g drobnego cukru*
  • 200g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • czekolada do polania

Białka ubić z solą, stopniową dosypując cukier, aż powstanie sztywna beza. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie kopczyki masy na blachę wyłożoną papierem. Piec ok 20 minut w temp. 150stC (10 minut termoobieg, 10 minut dolna grzałka). 

Po upieczeniu kokosanki polać czekoladą.

* Cukier można zmielić w młynku do kawy albo użyć zwykłego, wtedy ubijanie będzie trochę dłuższe, żeby cukier się cały rozpuścił.

Smacznego!

Kokosanki na białkach

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kokosanki, ale na taki łatwy przepis się jeszcze nie natknąłem, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Sama nigdy nie robiłam. Będę musiała się odważyć

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takie zrobić. Na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam że można je tak szybko i łatwo zrobić. Będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje kokosanki wyglądają absolutnie przepysznie! Nie mogę się doczekać, aby spróbować. :))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj