Przepis na ciasto Fale Dunaju, ale w wersji kokosowej. Zarówno do ciasta, jak i kremu budyniowego dodałam wiórki kokosowe. Dzięki temu powstało pyszne kokosowe ciasto. Smak ten idealnie łączy się z wiśniami i aksamitną polewą.
Ciasto Fale Dunaju jest uniwersalnym pomysłem – to ciasto świetnie sprawdzi się na niedzielę, do codziennej kawy, jako deser na imprezie lub ciasto świąteczne – zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie.
Co zrobić z wiśni z kompotu?
Wiśnie z kompotu możesz użyć do ciast i deserów. Dobrym pomysłem jest drożdżowe ciasto z wiśniami, wiśniowy deser lub kultowe ciasto Fale Dunaju.
Ile czasu piec Fale Dunaju?
Ciasto Fale Dunaju należy piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. To ciasto pieczemy bez termoobiegu.
Jak zrobić masę kokosową do ciasta Fale Dunaju?
Masa do ciasta Fale Dunaju w wersji kokosowej to budyniowy krem z wiórkami kokosowymi. Przygotujesz go bardzo prosto – należy ugotować budyń, a następnie zrobić masę na bazie masła.
Jak zrobić polewę na ciasto Fale Dunaju?
Polewę do ciasta możesz przygotować ze standardowych składników, czyli: masło, mleko, kakao i cukier. Możesz również zrobić polewę na bazie czekolady. Ciekawym pomysłem jest polewa na ciasto z Nutellą – przepis na taką polewę znajdziesz poniżej.
Czy ciasto Fale Dunaju można mrozić?
Tak, ciasto Fale Dunaju (zarówno w tradycyjnej wersji, jak i w wersji kokosowej) można mrozić. Ciasto można mrozić do 6 miesięcy.
Sprawdź również inne przepisy na ciasto z masą budyniową:
KOKOSOWE FALE DUNAJU przepis na dużą blachę
składniki
Składniki na ciasto Fale Dunaju:
- 8 jajek
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 60 ml mleka
- 70 g wiórków kokosowych
- 400 g wiśni z kompotu (waga samych wiśni)
Składniki na kokosowy krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 60 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 150 g wiórków kokosowych
Składniki na polewę z Nutellą:
- 20 g kakao
- 40 ml mleka
- 70 g masła
- 100 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
przygotowanie
Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
- Masło roztop i odstaw do wystudzenia.
- Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ucieraj przez około 7 minut).
- Następnie cienką strużką wlej roztopione i wystudzone masło, cały czas ucierając.
- Na koniec partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając ciasto na najmniejszych obrotach.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z kakao i mlekiem, a drugą wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu ciasto równo wyrośnie i nie będzie kurczyło się po bokach. Proporcje podane są na dużą blachę (o wymiarach 24×36 cm).
- Na spód formy wylej jasną część ciasta (z wiórkami kokosowymi). Wyrównaj, a następnie wyłóż ciemną część ciasta (z kakao). Delikatnie wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż odsączone wiśnie z kompotu. Wiśnie rozłóż w równych odstępach, a następnie lekko dociśnij je do ciasta – dzięki temu otrzymasz charakterystyczne fale.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz 25-30 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić kokosowy krem budyniowy do ciasta Fale Dunaju?
- Aby przygotować krem, na początku przygotuj budyń – z całości mleka odlej 150 ml i wymieszaj je z cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Pozostałe 450 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj część mleka wymieszanego z cukrem i mąką. Całość mieszaj do momentu zagotowania.
- Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj szczelnie (polecam przykryć folią spożywczą) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Budyń polecam przygotować dzień wcześniej, aby miał czas wystygnąć. Dzień wcześniej polecam również wyciągnąć masło do kremu z lodówki – kiedy będziesz przygotowywać krem, masło powinno mieć temperaturę pokojową.
- Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do przygotowania kremu. Masło ubij na jasną, puszystą masę – ubijanie powinno potrwać 6-7 minut. Następnie dodawaj po łyżce budyniu. Czas miksowania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki budyniu powinien wynosić około minuty. Dzięki temu krem wyjdzie puszysty i gładki.
- Na koniec dodaj wiórki kokosowe – dokładnie wymieszaj.
- Gotowy krem wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Krem budyniowy wyrównaj.
Jak zrobić polewę na ciasto z Nutellą?
- Składniki na polewę umieść w rondelku i podgrzewaj mieszając, do momentu połączenia wszystkich składników.
- Gotową, jeszcze ciepłą polewę wylej na wierzch ciasta (na krem budyniowy). Wyrównaj, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Gotowe ciasto odstaw do stężenia polewy.
Zobacz inne polecane przepisy na kokosowe ciasta:
- kokosowe ciasto z ananasem z puszki
- kokosowe ciasto z białą czekoladą
- drożdżowe ciasto z kokosową kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko