Ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi pomarańczami | Mienta blog
Ciasteczka

Ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi pomarańczami

Ciastka owsiane, to najczęściej przyrządzany deser u mnie w domu, ale ta wersja przebiła wszystkie inne. Kruche ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami smakują obłędnie, a do tego przygotujecie je w kilka minut. Pieką się ekspresowo, więc możecie przygotować je nawet wtedy, gdy odwiedzą Was niezapowiedziani goście :)

 

ciastka owsiano migdalowe z karmelizowanymi pomaranczami 2 - Ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi pomarańczami

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki migdałowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

  • 1 czerwona pomarańcza
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

ciastka owsiano migdalowe z karmelizowanymi pomaranczami 3 - Ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi pomarańczami

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Pomarańczę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na 7-8 cienkich plasterków.

Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok i namaczamy w nim plasterki.

Składniki suche mieszamy ze sobą w misce.

Dodajemy do nich dokładnie wymieszane składniki mokre (mój olej kokosowy miał kremową konsystencję, ale jeśli macie twardy, to najpierw go rozpuście i ostudźcie).

Ciasto zagniatamy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 7-8 okrągłych ciastek.

Na wierzchu układamy plasterki pomarańczy, dociskamy je do ciasta i posypujemy je cukrem.

Pieczemy około 15-18 minut.

Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce.

Smacznego :)

ciastka owsiano migdalowe z karmelizowanymi pomaranczami 4 - Ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi pomarańczami

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj