Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa. Ta klasyczna zupa jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • kawałek szpondra
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka z pietruszki
  • 2,5 litry wody
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • lubczyk
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

1. Na blaszce do pieczenia układamy mięso oraz warzywa poprzekrawane na pół. Dodajemy liście laurowe, ziele oraz pieprz. Całość posypujemy lubczykiem i polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 35 minut tak żeby ładnie nam się wszystko zarumieniło.

2. Po tym czasie całą zawartość blachy przekładamy do garnka razem z wywarem który puścił. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.

Po tym czasie wywar przelewamy przez sito. Warzywa oraz mięso możemy użyć np. do pasztetu.

3. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i po chwili śmietanę którą należy zahartować. Po 5 minutach nasza zupa pomidorowa jest już gotowa. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.

Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...