Deser czekoladowo-gruszkowy
Bez pieczenia,  Ciasta,  Deser,  Walentynki

Deser czekoladowo-gruszkowy

Ten deser czekoladowo-gruszkowy jest idealną propozycją na Walentynki, dla wszystkich miłośników czekolady i fanów delikatnych, musowych konsystencji.

Deser jest świetnie wyważony, smak gruszki przenika się tutaj z czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Spróbujcie, naprawdę warto 🙂

Składniki na spód:

40 g masła

100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

Przygotowanie:

Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Spód tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.

Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za mus czekoladowy.

Składniki na mus czekoladowy:

330 g śmietanki 30%

330 g czekolady (ulubionej, u mnie 100 g mlecznej i 230 g gorzkiej 64%)

75 g masła

9 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)

650 g gruszek

50 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję pokrojone w drobną kosteczkę masło, masę pozostawiam ponownie na kilka minut i dokładnie mieszam, aż masło całkowicie rozpuści się w czekoladzie.

Masę czekoladową odstawiam do wystygnięcia.

Płatki migdałów prażę na suchej patelni i odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie myję, obieram i kroję gruszki na ćwiartki. Wydrążam gniazda i kroję gruszki ma małe kawałki, które następnie blenduję na mus.

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Następnie zalewam żelatynę około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści.

Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki musu gruszkowego, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałego musu gruszkowego. Całość dokładnie mieszam.

Następnie mus gruszkowy z żelatyną wlewam do masy czekoladowej, mieszam i na koniec dodaję płatki migdałów, które wcześniej rozkruszam jeszcze na mniejsze kawałki.

Całość mieszam i wylewam delikatnie na spód ciasteczkowy.

Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie oddzielam deser delikatnie gorącym nożem od brzegów tortownicy, ściągam rant.

Górę przyozdabiam dowolnie. Ja postawiłam na kuleczki z kremu z mascarpone.

Składniki na krem z mascarpone:

100 ml śmietanki 30%

100 g mascarpone

½ łyżeczki cukru pudru

½ łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam, dodaję następnie pozostałe składniki i ubijam do uzyskania konsystencji kremu.

Krem przekładam do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce i wyciskam kuleczki. Możecie też po prostu przełożyć krem na deser i zrobić fale nożem lub łyżką.

Krem posypałam orzeszkami i różowymi akcentami – np. liofilizowanym burakiem.

Deser czekoladowo-gruszkowy gotowy. Smacznego 🙂  

Deser czekoladowo-gruszkowy

Deser czekoladowo-gruszkowy

Deser czekoladowo-gruszkowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here