Strona główna Kuchnia Włoska Roladki z prosciutto i melona
Roladki z prosciutto i melona

Roladki z prosciutto i melona

Melone e prosciutto, czyli melon z szynką dojrzewającą, to niezwykle popularna włoska przekąska. Melone e prosciutto to klasyczne połączenie, które jest uwielbiane przez Włochów. Choć może wydawać się dziwne, to smakowo oba składniki doskonale się uzupełniają. Włosi często podają tę przekąskę na letnich spotkaniach, piknikach i przyjęciach. Słodki, soczysty melon kontrastuje z delikatną, soloną szynką dojrzewającą. To połączenie smaków sprawia, że danie jest zarówno orzeźwiające, jak i wykwintne. Dzisiaj podzielę się przepisem na nieco odmienną formę tej znanej włoskiej przekąski. Pokrojone ćwiartki melona, rukolę oraz serek kanapkowy owijamy cienkimi plasterkami szynki. Najlepiej użyć bardzo dojrzałego melona, tym razem użyłam melona odmiany Dino, który w ostatnim czasie bardzo mi zasmakował. Melon powinien być słodki, soczysty i aromatyczny. Prosciutto crudo to włoska szynka dojrzewająca, która jest wytwarzana z minimalnej ilości składników: wieprzowiny, soli i czasu. Jest delikatna, ma intensywny smak i jest idealna do owinięcia wokół kawałków melona. Przystawkę możemy podać w efektowny sposób na sałacie skropionej oliwą z oliwek. Pamiętaj, że to danie jest nie tylko smaczne, ale także pięknie wygląda na talerzu. Możesz śmiało wypróbować je na nadchodzące przyjęcie, spotkanie ze znajomymi lub walentynkową kolację.

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami z szynką dojrzewającą i melonem, takich jak: sałatka z prosciutto, melonem i serem oraz koreczki z melonem i szynką parmeńską.

Roladki z szynką dojrzewającą, melonem i rukolą

Roladki z szynką dojrzewającą, melonem i rukolą

5.0 z 1 głos
Danie: PrzystawkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilośc

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

10

min.
Kalorie

150

kcal

Przystawka z roladek z szynki dojrzewającej prosciutto italiano ze słodkim melonem, serkiem kanapkowym i rukolą. Włoska przekąska na imprezę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g szynki dojrzewającej prosciutto

  • ćwiartka dojrzałego melona

  • 1 opakowanie serka kanapkowego z pieprzem*

  • kilka garści rukoli


Sposób przygotowania:

  • Z melona usuń pestki, pokrój na podłużne cząstki, po czym obierz skórkę. Melon musi być słodki i dojrzały, użyłam odmiany Dino która ostatnio najlepiej mi smakuje. Rukolę umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  • Na każdym plasterku szynki prosciutto ułóż kawałek melona, nałóż łyżkę serka pieprzowego oraz garstkę rukoli.
  • Szynkę zwiń w rulonik i zepnij wykałaczką.
  • Roladki najlepiej przygotować na krótko przed podaniem. Z podanych proporcji wyszło mi 8 sztuk roladek.

Uwagi:

  • *Serek pieprzowy jest lekko pikantny i ma wyrazisty smak. Używam serka z pieprzem z Twój Smak z Piątnicy lub Tartare dolina pieprzu. Jeśli nie lubisz ostrego, możesz sięgnąć po serek kanapkowy naturalny lub ziołowy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*