Sernik z popcornem

Sernik z popcornem

Sernik z popcornem i polewą ze słonym karmelem. Po upieczeniu jest kremowy, równy, nie pęka, ani nie opada. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i mimo kilku etapów, nawet osoba początkująca nie powinna mieć problemu z pieczeniem. Sernik łączy w sobie słodycz mleka skondensowanego ze słoną nutką karmelu i popcornu. Sernik możesz upiec w trakcie karnawału, na różne przyjęcia okolicznościowe lub święta. Wypiek jest na tyle uniwersalny, że będzie smakował każdemu. Staram się pokazywać z jakich konkretnie produktów korzystałam, ponieważ każdy twaróg jest nieco inny. W zależności od rodzaju użytego twarogu, efekt może się różnić. Pewne jest jedno – przepis na pewno się uda i będzie pysznie.

Sernik z popcornem i słonym karmelem

Sernik z popcornem i słonym karmelem

5.0 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

400

kcal

Pieczony sernik słodzony mlekiem skondensowanym. Sernik z polewą słony karmel i popcornem. Karnawałowy sernik z popcornem i polewą karmelową.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SPÓD SERNIKA
  • 100 g herbatników maślanych Leibniz

  • MASA SERNIKOWA
  • 450 g twarogu sernikowego (użyłam Wieluń Mój Ulubiony)

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 250 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 2 jajka

  • 1 tubka mleka skondensowanego słodzonego Gostyń (150g)

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • POLEWA I POSYPKA
  • 200 g cukru tradycyjnego

  • 50 ml wody

  • 120 g śmietanki 30% lub 36%

  • 30 g masła

  • szczypta drobnej soli

  • 30 g popcornu (tradycyjny lub solony)


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj tortownicę o średnicy około 24cm, dno oraz boki zabezpiecz papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę maślanych herbatników (możesz użyć herbatników tradycyjnych lub miniaturowych).
  • Do misy miksera przełóż wszystkie składniki na masę sernikową: twaróg, śmietankę, jajka, mleko skondensowane słodzone, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zblenduj krótko żeby pozbyć się grudek i połączyć masę w jednolitą całość. Tak przygotowaną masę sernikową wyłóż delikatnie na ciasteczkowy spód.Składniki na sernik z popcornem
  • Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni (grzanie góra dół, bez opcji termoobiegu). Sernik piecz przez 50-55 minut. Pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzenia najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • Do garnuszka wsyp cukier i wlej wodę, ustaw na palniku. Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, aż cukier nabierze bursztynowego zabarwienia. Podczas podgrzewania nie ruszaj garnuszkiem, ani nie mieszaj zawartości. Kiedy karmel będzie już złocisty, zdejmij z palnika i delikatnie dodaj śmietankę, masło i odrobinę soli. Wszystko podgrzej i mieszaj jeszcze przez 3 minutki, aż karmel się ujednolici. Pozostaw do wystudzenia.
  • Następnego dnia słony karmel wylej na schłodzony sernik i posyp popcornem. Jeśli karmel jest zbyt twardy, podgrzej go przez 20-30 sekund w mikrofali, wtedy łatwiej będzie polać nim sernik.Sernik z popcornem i słonym karmelem

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*