Langosze

Langosze
10/10 - (1 vote)

Te węgierskie placki nie są jakoś specjalnie popularne w naszym kraju.

Sama robie je od czasu do czasu. A to gównie ze wzgledu na ich kaloryczność i konieczność smażenia w wiekszej ilości tłuszczu.

Kiedy je już jednak usmażę, to trudno mi sie opanować i zjadam ich więcej niż by nakazywał rozsądek.

U mnie najczęściej podawane są z kwaśną śmietaną i żółtym serem. A wcześniej po osuszeniu ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu smaruje langosze przekrojonym ząbkiem czosnku.

Polecam jednak próbowania ich i odkrywania swoich ulubionych dodatków, bo chociaz może nie będzie to tradycyjnie, to z bałą pewnością może byc smacznie.

Najczęściej ciasto na langosze jest robione z dodatkiem ziemniaków, ale nie zawsze. Ja robie jedne i drugie i te z ziemniakami też pojawią sie na blogu.

Grubość zależy od was. Ja lubie i te cieńsze i te grubsze.

Z podanej ilości składników wychodzi 8 sporych langoszy.

  • 550 g mąki + do podsypywania
  • 210 g mleka
  • 150 g wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • czosnek
  • kwaśna śmietana
  • tarty żółty ser

langosze

Drożdże rozetrzeć z cukrem.

Dodać wodę i mleko, dosypać makę, sól.

Zagnieść elastyczne ciasto.

Uformowac kule, włożyć do miski, przykryc i odstawic do wyrośnięcia.

Wyrosnięte ciasto podzielic na 8 porcji.

Z każdej porcji uformować kulkę. Przykryć.

Odstawić na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło.

W wysokiej patelni rozgrzać olej. Powinno go być 2 – 3 cm.

Kiedy ciasto odpocznie, rozwałkowac go na ok. pół centymetra. W razie potrzeby podsypując mąką.

Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gorące smarować ząbkiem czosnku. Smarować smietaną i posypać tartym żółtym serem.

Zjadać od razu.

langosze

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here