Nie lubię marnować warzyw, a nie przepadam za głąbem brokuła. Dlatego często wykorzystuję go do wykonania warzywnych placków. Podobnie było dziś, gdy na obiad podałam brokułowe placki w wersji wegańskiej i bez glutenu.
głąb z brokuła
3 brokułowe różyczki (dla koloru)
średni ziemniak
szczypta czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
- Głąb brokuła obrać ze stwardniałych części.
- Ziemniaka obrać.
- Pokroić warzywa na kawałki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła, by placki miały ładniejszy kolor.
- Warzywa odcedzić i odparować. Odstawić do ostudzenia.
- Warzywa zmiksować w malakserze.
- Masę warzywną doprawić do smaku przyprawami.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej.
- Uformować małe placki z warzywnej masy.
- Smażyć z obu stron. Placki przewracać dopiero wówczas, gdy skórka dobrze się spiecze.
- Podawać np. z marchewką z groszkiem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.