Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 stycznia 2024

Zakwas na żur

Zakwas przygotować przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem żuru. 



Składniki:

-400 ml przegotowanej letniej wody 

-3 czubate łyżki mąki żytniej razowej typ 2000

-2 ząbki czosnku

-skórka chleba razowego (opcjonalnie)


Do wyparzonego 1,5 l słoja wlać wodę, powoli wsypywać mąkę, mieszając. Mąka powinna namoknąć i opaść na dno. Włożyć lekko rozgniecione ząbki czosnku.

Można dodać skórkę chleba, przyspieszy to fermentację. Przykryć i obwiązać gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, np. przy kuchence na której gotujemy lub przy kaloryferze. Najlepszą opcją będzie piec kaflowy, jeżeli jesteście w jego posiadaniu :)

W ciągu 2-3 dni powinna się odbyć burzliwa fermentacja, a do 7 dni zakwas powinien być gotowy. Należy wtedy rozlać go do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.

Zakwas można przechowywać przez około 2-3 tygodnie. 




2 komentarze:

  1. dzięki za przepis Gosiu :) wstawię będzie na święta. Pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń