Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 stycznia 2024

Lekka sałatka

Lekka, dietetyczna sałatka, którą można zapakować do pracy:)


 

Składniki:

-50 g kaszy jaglanej

-100 g łososia sałatkowego

-100 g brokułu 

-kilka pomidorków koktajlowych

-krem balsamiczny

Sos winegret: 

-50 ml octu winnego

-1/2 łyżki  musztardy łagodnej

-szczypta soli i pieprzu

-100 ml oleju słonecznikowego

W misce wymieszać dobrze ocet, musztardę, sól i pieprz.

Cały czas mieszając, dolewać cienkim strumieniem olej, aż ocet i olej zemulgują się (nabiorą konsystencji gęstej, gładkiej, zawiesistej)

Przygotowanie sałatki: 

-kaszę ugotować na sypko, wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić

-różyczki brokułu  zagotować (2-3 min) w lekko posolonej wodzie z odrobiną cukru, zahartować w wodzie z lodem, odsączyć 

-pomidorki przekroić na pół

-łososia rozdrobnić na kawałki

W salaterce układać na przemian warstwę kaszy, połowę łososia, połowę pomidorków, resztę kaszy, łososia, brokuł i pomidorki.

Polać sałatkę sosem, odstawić na 15-30 minut.

Przed podaniem skropić delikatnie kremem balsamicznym.




 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz