Redakcja poleca! Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Norwegii” — recenzja książki

Redakcja poleca! Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Norwegii” — recenzja książki

Kto napisał pierwszą książkę kucharską Norwegii i co jadali skandynawscy bogowie? Czy wiecie, kim są czołowi kucharze norwescy? A może chcecie poznać kuchnię Saamów, nazywanych też Lapończykami? Tradycje kulinarne Norwegii, autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to niezwykła podróż kulinarno-historyczna: od prapoczątków nordyckich aż po czasy współczesne. Dowiecie się z niej, czy suszone serca renifera mogą być przysmakiem, jakie słodycze uchodzą w Norwegi za rarytas i dlaczego Norwedzy tak uwielbiają Smalahove, czyli mięso z głowy owcy. 

Książka kucharska, czy powieść? 

To nie jest zwykła książka kucharska, czyli instruktaż gotowania krok po kroku. Oczywiście znajdziecie w niej wyjątkowe norweskie oppskrifter, dzięki którym bez problemu przyrządzicie typisk norsk mat. Jednak nie było to jedynym zamiarem autorki. 

Michał Krokosz, znany w mediach społecznościowych jako “Rozkoszny”, twórca niebanalnych przepisów kulinarnych, napisał w swojej książce kucharskiej, że publikacje o gotowaniu także powinno się czytać jak powieści. Ma rację! Książki o jedzeniu to nie tylko bezduszna instrukcja obsługi żołądka. Tradycje kulinarne Norwegii to opowieść o ludziach, którzy szukali sposobów na przetrwanie, albo czułe wspomnienie  praprababki, której pamięć została zaklęta w przepisie. To kulinarna podróż po smakach, kulturze i historiach jednostek oraz całych społeczności. Tradycje kulinarne Norwegii są właśnie taką opowieścią, zupełnie jakby autorka zasiadała z nami do wspólnego posiłku, pełnego rozmów i anegdot. To drobiazgowe studium norweskiej kultury i dziedzictwa, skrywających się w norweskich spiżarniach. 

Publikacja, choć ma wszelkie znamiona książki kucharskiej i może się poszczycić niebanalnymi przepisami tradycyjnej kuchni norweskiej, jest także fabularną opowieścią, która czaruje od pierwszego akapitu! Magdalena Tomaszewska-Bolałek  zabierze Was w kulinarną wyprawę przez całą Norwegię. Będzie to też podróż w czasie: poznacie historię kuchni norweskiej, a nawet… zasady wymowy języka norweskiego, abyście mogli prawidłowo wypowiedzieć nazwę każdej przygotowanej przez Was potrawy. Dzięki temu wybrzmi w Waszej wyobraźni tak, jak w umyśle kucharki na Lofotach, handlarzy na bergeńskim fisketorget albo kucharza w renomowanej restauracji w Trondheim.

tradycje kulinarne norwegii książka

Publikacja podzielona jest na rozdziały, które jednak nie są takie, jak w typowej książce kucharskiej. Ten, kto oczekuje działów w stylu: śniadania, obiady, kolacje, desery, raczej się rozczaruje. Zamiast tego odnajdziemy tu sensowny podział na produkty, typowe dla kuchni norweskiej, które kształtują nordycką kulturę kulinarną od stuleci.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – przewodniczka po Waszych kubkach smakowych

Nie sposób o niej nie wspomnieć! Magdalena Tomaszewska-Bolałek to wyjątkowa postać nie tylko na mapie kulinarnych publikacji w naszym kraju. Jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS. 

Zajmuje się badaniami nad: historią oraz antropologią jedzenia, turystyką kulinarną, marketingiem miejsc i marką narodową. Od lat promuje kuchnię polską za granicą i prowadzi wykłady o polskiej kulturze kulinarnej. Napisana przez nią książka Tradycje kulinarne Polski została przetłumaczona na wiele języków. Wszystkie wersje językowe są dostępne bezpłatnie na stronie https://kuchniokracja.hanami.pl/index.php/polish-culinary-paths-ksiazka-o-polskiej-kulturze-kulinarnej-wersja-bezplatna/

Z kolei Tradycje kulinarne Polski można pobrać bezpłatnie w formie e-booka, ze strony: https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski/ 

W 2023 roku Magdalena Tomaszewska-Bolałek zdobyła za Tradycje kulinarne Norwegii Grand Prix w konkursie Gourmand World Cookbook Awards. Ponadto została uhonorowana Nagrodą Magellana, przyznawaną przez Magazyn Literacki KSIĄŻKI.

Tradycje kulinarne Norwegii to kolejna książka z całej “kulinarno-podróżniczj ”serii, w której skład wchodzą m.in.: 

  • Tradycje kulinarne Finlandii
  • Tradycje kulinarne Szwecji
  • Tradycje kulinarne Danii
  • Tradycje kulinarne Polski
  • Tradycje kulinarne Japonii

Polecamy. Rozsmakujcie się w lekturze!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *