Jeśli potrzebujesz prostego przepisu na łatwy do przygotowania obiad z rybą, który zachwyci Twoją rodzinę, to ten przepis jest dla Ciebie. Ta smaczna ryba to wspaniałe źródło białka, możesz delektować się nią zarówno w dzień przygotowania, jak i na drugi dzień, będzie ona bardzo smaczna nawet jedzona na zimno.
Składniki:
- 500 g świeżego łososia (filet)
- pieprz i sol do smaku
- sok z polowy cytryny
- spora garść koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umieść łososia na dnie naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
W osobnej miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek oraz starty czosnek.
Tak przygotowanym sosem posmarować łososia z wierzchu.
Następnie naczynie żaroodporne przykryć papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra-dół, przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależeć będzie od grubości ryby.
Rybę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podana została z ryżem i sałatą.
Smacznego!
Leave a Reply