Masło orzechowe z mieszanki studenckiej

– lubicie masło orzechowe?

Tradycyjnie takie masło przygotowywane jest z orzeszków ziemnych, ale bardzo polecam wam spróbować z innymi orzechami, bo naprawdę pysznie się sprawdzają.

U nas masło orzechowe schodzi na pniu, bo dwójka dzieci bardzo je kocha i ciągle wyjada.

Często przygotowujemy takie masło w domu i wykorzystujemy do niego bardzo różne orzechy.

Dzisiaj poszła w ruch mieszanka studencka bakaliowa a więc orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, orzechy włoskie i rodzynki oraz żurawina.

Świetne masło wyszło, bardziej słodkie niż z samych orzechów, ale przypadło dzieciom do gustu.

Polecamy!

 

PRZEPIS NA MASŁO ORZECHOWE Z MIESZANKI STUDENCKIEJ

Składniki:

200g bakaliowej mieszanki studenckiej

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej

 

 

Jak zrobić masło orzechowe z mieszanki studenckiej:

Mieszankę bakaliową wrzucamy do blendera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy tak długo, aż bakalie zaczną zamieniać się w miękkie masło (możemy robić to stopniowo, dając odpocząć maszynie). Doprawiamy solą

 

.

Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoików i zakręcamy.

Jeśli zrobiliśmy większą ilość, przechowujemy w lodówce. Słoik, który aktualnie zużywamy możemy trzymać w ciemnej szafce – w temperaturze pokojowej masło fajniej się rozsmarowuje.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to