piątek, 12 stycznia 2024

Wegańska sałatka świąteczna

Tę sałatkę robiłam z myślą o sylwestrze i Nowym Roku, ale nada się również w okresie karnawału. Wykorzystuję do niej warzywa zarówno świeże, jak i konserwowe, bo zima to idealny czas na wykorzystanie tego, co latem włożyło się do słoików 😀 Zamiast majonezu wegańskiego można użyć oczywiście zwykłego. Świetny jest też winegret z octu jabłkowego i dobrego oleju.




Składniki:
300 g wędzonego tofu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oleju do smażenia
pół kapusty pekińskiej
duży pieczony burak
pół cebuli
słoik (250 ml) papryki konserwowej (u mnie domowej roboty)
kukurydza z puszki
3-4 łyżki majonezu wegańskiego
3-4 łyżki keczupu (u mnie domowej roboty)
sól
pieprz

  1. Tofu pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do niego sos sojowy, olej, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. kwadrans.
  2. Zamarynowane wcześniej tofu obsmażyć na patelni. Przełożyć do przezroczystej salaterki.
  3. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić.
  4. Gdy tofu w salaterce ostygnie, posmarować je keczupem.
  5. Pokroić pieczonego buraka w kostkę. Rozsypać na keczupie.
  6. Na burakach ułożyć warstwę kukurydzy.
  7. Cebulę drobno pokroić i ułożyć na kukurydzy.
  8. Pokroić paprykę konserwową i ułożyć jej warstwę na cebuli.
  9. Cebulę posmarować majonezem.
  10. Na majonezie ułożyć grubą warstwę z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.