Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na domowy chleb razowy. Na tym blogu jest już kilka przepisów na chleby, ale ten jest chyba moim ulubionym.
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży suszonych (8g)
15 g zakwasu chlebowego żytniego suszonego
2 łyżki oleju
400 ml ciepłej wody
100 g ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)
Do misy wsyp wszystkie suche składniki oprócz ziaren i wymieszaj. Do mieszanki dodaj olej i wodę i zagniataj ręcznie lub hakiem w robocie kuchennym około 5 minut. Następnie dodaj ziarna i je wmieszaj. Do keksówki wyłożonej papierem przełóż ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzej do 220℃ i piecz chleb 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180℃i piecz kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z keksówki i wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz