stycznia 06, 2024

Zupa-krem z buraków z migdałami

Zupa z buraków to w naszym kraju tradycja. Przygotować możemy ją na różne sposoby - może to być czysty barszcz bez dodatków, barszcz z ziemniakami lub fasolą, barszcz z uszkami czy z puree ziemniaczanym. Opcji jest całkiem sporo, każdy więc bez problemu znajdzie coś dla siebie.

Ja dziś pokażę Wam jeszcze jedną opcję na zupę z buraków - w postaci pysznego kremu.



Zupa-krem z buraków z migdałami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 5 buraków,
  • 2 jabłka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 litry wody,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki migdałów w słupkach,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Buraki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je go garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut.
3. Po tym czasie dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek.
5. Do zupy dodaj przesmażone warzywa, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, papryczkę chili oraz łyżkę octu jabłkowego i gotuj jeszcze chwilę.
6. Na koniec dodaj syrop klonowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym zblenduj na gładki krem.
7. Przed podaniem dodaj łyżkę jogurtu greckiego i posyp kawałkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger