Zupa soczewicowa z marchewką i dynią | Mienta blog
Zupy i Kremy

Zupa soczewicowa z marchewką i dynią

Zupa soczewicowa to doskonały wybór na zimowe dni. Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku.

zupa soczewicowa z marchewka i dynia przepis na rozgrzewajaca zupe fotograf kulinarny i produktowy 2 - Zupa soczewicowa z marchewką i dynią

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oleju (używam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w ziołach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej (lub pikantnej jeśli wolicie)
  • spora szczypta pieprzu
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka lub 3/4 szklanki mrożonej marchewki mini
  • 3/4 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni piżmowej
  • 1 puszka passaty pomidorowej dobrej jakości (400g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • natka pietruszki do podania
  • opcjonalnie jogurt grecki do podania

W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę.

Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i smażymy około minuty, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.

Dodajemy opłukaną soczewicę, pokrojoną marchewkę i dynię oraz passatę.

Mieszamy i zalewamy bulionem.

Gotujemy, aż warzywa zmiękną po czym miksujemy całość na gładki krem.

Podajemy z natką pietruszki i kleksem jogurtu.

Smacznego :)

zupa soczewicowa z marchewka i dynia przepis na rozgrzewajaca zupe fotograf kulinarny i produktowy 3 - Zupa soczewicowa z marchewką i dynią

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj