Zupa soczewicowa to doskonały wybór na zimowe dni. Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka oleju (używam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
- 3 łyżki suszonych pomidorów w ziołach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej (lub pikantnej jeśli wolicie)
- spora szczypta pieprzu
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 duża marchewka lub 3/4 szklanki mrożonej marchewki mini
- 3/4 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni piżmowej
- 1 puszka passaty pomidorowej dobrej jakości (400g)
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub rosołu)
- natka pietruszki do podania
- opcjonalnie jogurt grecki do podania
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę.
Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i smażymy około minuty, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.
Dodajemy opłukaną soczewicę, pokrojoną marchewkę i dynię oraz passatę.
Mieszamy i zalewamy bulionem.
Gotujemy, aż warzywa zmiękną po czym miksujemy całość na gładki krem.
Podajemy z natką pietruszki i kleksem jogurtu.
Smacznego :)
Brak komentarzy