piątek, 5 stycznia 2024

Pieczone jabłka nadziewane kaszą i bakaliami

Pieczone jablka nadziewanę kaszą i bakaliami
 

Mam dla Was prosty przepis na pieczone jabłka. Są przepyszne! Nadziałam je kaszą kuskus z namoczonymi w rumie rodzynkami, orzechami i żurawiną. Dla podkręcenia smaku dodałam łyżkę kremu ciasteczkowego. Jakie to wyszło dobre!!! Trudno było się powstrzymać przed wyjadaniem nadzienia prosto z miski:) 

Jabłka upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej, która również w tym przypadku sprawdziła się doskonale. Wystarczyło zaledwie 12 minut w temp 185stC.  

 

Polecam również inne przepisy desery z jabłkiem:

Pieczone jabłka nadziewane kaszą i bakaliami

Składniki:

  • 2-3 jabłka (np. jonagold, boskop, antonówka, bojken)
  • 4 łyżki kaszy kuskus lub jaglanej
  • 1 łyżka rodzynków (można dać namoczone w rumie)
  • 1 łyżka żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich, migdałów, laskowych)
  • 1 łyżka kremu ciasteczkowego*
  • sok z cytryny
*zamiast kremu ciasteczkowego można dać łyżkę miodu i pół łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wymieszać z bakaliami i kremem.

Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i miąższ, żeby zostało ok 1cm. Miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Połówki jabłek skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć nadzienie. 

Położyć na blasze wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 190stC. W zależności od wielkości oraz odmiany jabłek czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy. Upieczone jabłka powinny być miękkie, ale nie rozciapane.

Metoda dla airfryera: jabłka ułożyć w misie urządzenia, piec ok 12-15 minut w temp 185stC.

Podawać od razu. Można podać z kleksem bitej śmietany, prażonymi migdałami i miodem. 

Smacznego!


Pieczone jablka nadziewanę kaszą i bakaliami

2 komentarze:

  1. Nigdy takich nie próbowałam. Zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować. Dawno nie jadłam takich jabłek

    OdpowiedzUsuń

Drukuj