Przepyszny sernik w 20 minut na czekoladowym spodzie

Kolejny sernik mojej mamy? Zgadza się!

Delikatny, niezwykle kremowy i taki wilgotny, na chrupiącym czekoladowym spodzie.

Płatki migdałów na górze to taka kropka nad I, która wspaniale komponuje się z całością sernika!

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?

SKŁADNIKI:

* ser wiaderkowy – 1 kg

* jajko – 4 szt

* cukier 100 + 150 g

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* kakao – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkui

* olej – 250 ml

* mleko – 370 ml

* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g

* esencja waniliowa – 1 łyżeczka

* płatki migdałów – 1 garść

* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

CIASTO:

Do miski przesiewamy 2,5 szklanki mąki pszennej ( typ 400 lub 450 ), dodajemy szczyptę soli oraz 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao.

Wszystko razem mieszamy.

Wbijamy 1 jajko, wlewamy 0,5 szkl oleju, dokładnie mieszamy łyżką ( do momentu aż się zrobi bardzo gęste ).

Rozdrabniamy ręką na jednolitą kruszonkę.

3/4 ciasta przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy, delikatnie ugniatamy łyżką.

MASA SEROWA:

3 żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru oraz odrobiną esencji waniliowej – ucieramy na jasną masę.

Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy – cały czas miksujemy na jednolitą masę.

Wlewamy 1,5 szklanki mleka, wsypujemy 2 budynie, krótko miksujemy.

Wlewamy 0,5 szklanki oleju, miksujemy, a następnie dodatkowo mieszamy szpatułą.

Dodajemy pianę z 3 ubitych na sztywno białek.

Wykładamy na ciasto kakaowe.

Posypujemy pozostałą kruszonką oraz płatkami migdałów.

Wkładamy na 15 minut do 170C , a następnie ok. 45 minut w 160C – grzanie góra dół.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress