Flaczki z boczniaków – to moja propozycja naprawdę bardzo smacznej zupy.

Idealnie sprawdzi się na co dzień, ale też na świąteczny stół i obiecuję, że ta wegetariańska wersja flaków wołowych to jest prawdziwy hit.

Tanie, zdrowe, smaczne – czego chcieć więcej.

Jeśli jak ja lubicie boczniaki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na nie:

Śledzie z boczniaków

Boczniaki w panierce

Boczniaki szarpane w bułce

Spaghetti z boczniakami

Boczniaki po koreańsku

Boczniaki jak schabowe

 

 

 

PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Składniki:

400-500g boczniaków

3 cebule

100ml oleju

5 marchewek

2 korzenie pietruszki

1 por – jasna część

1 ćwiartka selera korzeniowego

4 łodygi selera naciowego

4 ząbki czosnku

2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym

2 liście laurowe

8 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

szczypta kurkumy

papryka ostra

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka suszonego lubczyku

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

 

Jak zrobić flaczki z boczniaków:

Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju.

W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora.

Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw.

Potem podsmażamy minutę.

Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody.

Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, kurkumę i gotujemy 20 minut.

Boczniaki myjemy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy.

Dodajemy też kostki rosołowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 min.

Zupę wyłączamy. Dodajemy majeranek, ostrą i słodką paprykę, imbir, czosnek granulowany, mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to