Flaczki z boczniaków – to moja propozycja naprawdę bardzo smacznej zupy.
Idealnie sprawdzi się na co dzień, ale też na świąteczny stół i obiecuję, że ta wegetariańska wersja flaków wołowych to jest prawdziwy hit.
Tanie, zdrowe, smaczne – czego chcieć więcej.
Jeśli jak ja lubicie boczniaki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na nie:
PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
Składniki:
400-500g boczniaków
3 cebule
100ml oleju
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 por – jasna część
1 ćwiartka selera korzeniowego
4 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym
2 liście laurowe
8 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
szczypta kurkumy
papryka ostra
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Jak zrobić flaczki z boczniaków:
Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora.
Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw.
Potem podsmażamy minutę.
Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody.
Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, kurkumę i gotujemy 20 minut.
Boczniaki myjemy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy.
Dodajemy też kostki rosołowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 min.
Zupę wyłączamy. Dodajemy majeranek, ostrą i słodką paprykę, imbir, czosnek granulowany, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
pyszny przepis, zrobiłem!
przeslicznie wyszly te zdjecia❤️
Podobaja mi się twoje propozycje !
Świetny post, bardzo przydatny. Dziękuję 🙂