Domowe wypieki - przepis na drożdżowe ciasto z daktylami. Pyszna, słodka i aromatyczna pleciona chałka nadziewana masa daktylowo pomarańczową

Chałka z daktylami, sokiem i skórką pomarańczy. To doskonały przepis na aromatyczne, słodkie drożdżowe ciasto, które stanie się prawdziwym hitem na świątecznym stole i nie tylko. Inspiracją do przygotowania chałki był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia.

Połączenie słodkich daktyli, aromatycznego soku i skórki pomarańczowej tworzy wyjątkową, smakowitą kompozycję. Pleciona z czterech części chałka zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale także pięknym wyglądem. Podana podczas świąt lub innej uroczystości, albo po prostu na śniadanie z pewnością przyciągnie uwagę i zachwyci swoim smakiem.

Chałka z daktylami, sokiem i skórką pomarańczy

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 jajko + jajko do smarowania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru
  • łyżeczka soli

Farsz

  • 250 g daktyli
  • 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka melasy z daktyli lub miodu
  • sok wyciśnięty z małej cytryny

Kruszonka

  • 50 g mąki tortowej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
Chałka z daktylami, sokiem i skórką pomarańczy

WYKONANIE

  1. W kubku rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłym mleku, odstawiamy na 10 minut.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
  3. Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy skórkę pomarańczową.
  4. Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże, dodajemy jajko, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.
  5. Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  6. Pozostawiamy ciasto w misce na godzinę do wyrośnięcia, przykryte lub szczelnie owinięte folią.
  7. Przygotowujemy farsz. Daktyle pozbywamy pestek i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  8. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy daktyle, cukier, sok z cytryny, sok z pomarańczy melasę, mieszamy.
  9. Kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy mieszankę do przestudzenia.
  10. Kiedy mikstura przestygnie miksujemy ją na gładką masę.
  11. Przygotowujemy kruszonkę ucierając krótko składniki w palcach, odstawiamy do lodówki.
  12. Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na cztery równe części.
  13. Każdą część rozwałkowujemy na podłużny i lekko szeroki płat ciasta.
  14. Smarujemy daktylowym farszem i zwijamy w rulon. Powinniśmy uzyskać cztery, równej długości nafaszerowane rulony.
  15. Zaplatamy chałkę według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód.
  16. Uplecioną chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
  17. Przed pieczeniem całkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonkę.
  18. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut.
Zaplatanie chałki z czterech części

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Inspiracją do przygotowania chałki był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia.
  • Chałkę możemy zaplatać z trzech lub z czterech (jak na powyższym przykładowym zdjęciu) części.
  • Melasę daktylową możesz zastąpić inną melasą lub miodem.

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.