Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne wigilijne pierogi, ale w odsłonie nowej, takiej która będzie dobra dla osób na dietach bezglutenowych lub unikających glutenu. Jest ot też wersja wegańska.

Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane?

Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności!

 

 

 

PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej albo z tapioki

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

ok 1 szklanka gorącej wody

1 łyżeczka mielonej babki lub gumy guar

 

farsz:

pół kg kiszonej kapusty

20 g suszonych grzybów

ziele angielskie

liście laurowe

pieprz, sól, cukier

 

Jak zrobić bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami:

Farsz:

Najpierw grzyby suszone zaląc wodą i dostawić na kilka godzin lub najlepiej na noc.

Następnego dnia razem z wodą wlać je do kapusty, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości.

Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty.

Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno.

Ciasto na pierogi:

Najpierw do miski przesiewamy przez sito mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną, tak by je napowietrzyć.

Do mąki dodajemy sól, babkę lub gumę guar, olej, mieszamy.

Dodajemy gorącą wodę i mieszamy łyżką a najlepiej za pomocą robota kuchennego.

Kiedy ciasto jest wyrobione, smarujemy je odrobiną oleju i odkładamy do miski na 15 min przykrywając folią spożywczą.

Po tym czasie ciasto dzielimy na części i wałkujemy niezbyt cienko (grubość naleśnika).

Z ciasta wycinamy kółeczka, nadziewamy farszem i zlepiamy brzegi – jeśli brzegi nie chcą się lepić zwilżamy je wodą. Odkładamy na deskę i przykrywamy folią spożywczą by nie obsychały i nie pękały.

W tym czasie już gotujemy osoloną wodę – pierogi nie mogą zbyt długo leżeć, lepiej szybciej gotować male partie.

Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty i wyławiamy.

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to