Piernik staropolski z kremem grysikowym

M&B
Piernik staropolski z kremem grysikowym

Piernik staropolski z kremem grysikowym zagości wśród słodkości w tym roku na naszym stole. Od wielu lat pieczemy długo dojrzewający piernik staropolski dwa razy w roku – na święta Bożego Narodzenia i już w kolejnym roku, gdy do zdjęć możemy postawić kartkę przysłaną przez Rodzinkę mieszkającą w USA. Siostrzeniec na szczęście jeszcze nie wzbrania się przed robieniem świątecznych zdjęć, więc i w tym roku liczymy na ten piękny element naszych zdjęć. Tymczasem prezentujemy Wam tegoroczny (marcowy) wypiek – piernik staropolski dojrzewający przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Wyszedł przepyszny. 🙂

Piernik staropolski z kremem grysikowym

    Składniki na piernik długo dojrzewający:
  • 500 g miodu
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 600 g + 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli

    Krem grysikowy:
  • 0,75 l mleka
  • 100 g kaszy manny lub kaszy orkiszowej
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masał
  • 25 g wódki (opcjonalnie)

    Polewa czekoladowa:
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady


UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie ciasta na piernik staropolski

Do dużego garnka włożyć masło, dodać cukier trzcinowy oraz miód. Podgrzewać powoli na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić z ognia, przestudzić.

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną oraz pszenną pełnoziarnistą. Dodać przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, mielony pieprz, drobno posiekane orzechy włoskie, kakao oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać sypkie składniki.

Sodę rozpuścić w mleku, wlać do przestudzonej masy z cukru oraz miodu, dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki oraz jajka. Wyrobić ciasto ręką, łyżką lub w robocie kuchennym. Będzie ono lepkie i ciężkie. Ciasto przełożyć do dużego, najlepiej glinianego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w zimne miejsce (lodówka lub balkon) na co najmniej 2 tygodnie, choć najlepiej jest, aby piernikowe ciasto dojrzewało nawet 4-6 tygodni.

Pieczenie i składanie piernika staropolskiego

Pieczenie piernikowych blatów:

Na 10 dni przed świętami można upiec piernikowe blaty. W tym celu zważyć przygotowane ciasto, podzielić je na 4 równe części oraz przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Pierwszą porcję ciasta pokroić na kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru. Tak przygotowane ciasto rozwałkować, nadając mu kształt i wielkość formy do pieczenia (duża blacha z piekarnika). Ciasto piernikowe wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu, wyrównać krawędzie ciasta. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec do momentu zarumienienia się ciasta, ok. 15-20 minut. Piernikowy blat wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, aby ostygł. W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe trzy kawałki ciasta, również pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie masy grysikowej:

Do garnka wsypać cukier i wlać mleko, zagotować je, po czym wsypać grysik (lub kaszę mannę), gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na jej powierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.

Gdy grysik będzie zimny, utrzeć masło na puszystą, białą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować.

Na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę, na niej ułożyć pierwszy blat piernika. Posmarować go 1/3powideł śliwkowych oraz 1/3 masy grysikowej, przykryć drugim blatem. Na nim także rozprowadzić 1/3 powideł oraz kremu grysikowego. Położyć trzeci blat, rozprowadzić pozostałą część powideł śliwkowych oraz kremu z kaszy. Na wierzch położyć ostatni piernikowy blat. Całość owinąć bawełnianą ściereczką oraz dodatkowo folią spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 7 dni, docisnąć deseczką, co pomoże w sklejeniu się warstw i wyrównaniu piernika. W czasie tygodniowego leżakowania piernik staropolski z kremem grysikowym skruszeje i nabierze wilgoci.

Przygotowanie polewy czekoladowej i wykończenia piernika staropolskiego:

Na 1-2 dni przed podaniem ciasta piernik staropolski z masą grysikową i powidłami śliwkowymi odwinąć, odciąć nierówne boki, przekroić na 3 części. Każdą z nich polać przestudzoną polewą czekoladową - aby ją przygotować śmietankę kremówkę wlać do garnka, lekko ją podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę, wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Ciasto można ozdobić suszonymi kwiatami, kandyzowanymi skórkami owoców lub kolorowymi posypkami.

Piernik staropolski z kremem grysikowym można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.







Piernik staropolski z kremem grysikowym

Piernik staropolski z kremem grysikowym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Piernik staropolski z kremem grysikowym
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis