wtorek, 12 grudnia 2023

Filet z kurczaka z brukselką i pieczarkami

 Idealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Delikatny, słodkawy  smak mięsa z  jesienną brukselką, która nie zawsze wszystkim musi przypasować.  Jednak w tej wersji goryczka jest przełamana aromatycznymi sosami z dodatkiem cukru kokosowego. Gorąco polecam amatorom orientalnych smaków, Arek Gie

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kurczaka (po 200 g)
200 g brukselki
200 g pieczarek
6 łyżek sosu mirin
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana)
150 ml zimnej wody
olej do smażenia

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety z kurczaka oczyszczamy, mieszamy z sosem mirin, odstawiamy na godzinę.
Brukselki oczyszczamy z wierzchnich, zwiędłych listków. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustki sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru. Łyżką cedzakową wyciągamy z wrzątku.
Olej sezamowy rozgrzewamy w woku, dodajemy brukselki,pieczarki, smażymy intensywnie mieszając, dodając sosy i cukier. Po 5 minutach wlewamy mąkę wymieszaną w wodzie. Dokładnie łączymy ze składnikami w woku.
Filety wyjmujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy od razu po przygotowaniu.



 

7 komentarzy:

  1. Na to danie nie trzeba mnie namawiać. Brukselkę lubię od dziecięcych lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo. Z zupy jarzynowej zawsze po kryjomu ja wybierałem 🤭😂

      Usuń
  2. A ja bym brukselkę odpuściła bo ja w dziedzinie ją odkładałam żeby nie jeść 😂 chociaż od 100 lat jej nie jadłam to może smaki mi się zmieniły 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami smaki się zmieniają 😉

      Usuń
    2. Nie odpuszczaj, wbijaj do Arkadiusza Gie, on ci poda takie cudeńko (bo ma Orient :-D) i pokochasz brukselkę!

      Usuń