Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :)
Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT krówkowo makowy
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-budyń krówkowy lub toffi duży 64g
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-ok pół łyżki kakao
-ok 5 łyżek suchego maku (opcjonalnie)
KREM GRYSIKOWY
-1250ml mleka
-3/4 szk cukru
-12 łyżek kaszy manny
-250g masła
BISZKOPT PIERNIKOWY
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszenne tortowej
-łyżka przyprawy do piernika
-1,5 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
-orzechy do posypania
-powidła śliwkowe
Zaczynamy od bazy kremu czyli grysiku
do garnka dajemy 12 łyżek kaszy manny, cukier i mleko-mieszamy i gotujemy pilnując żeby się nie przypaliło, gdy się zagotuje, zacznie bulgotać ściągamy z ognia i studzimy (po wystudzeniu grysik zgęstnieje)
BISZKOPT KRÓWKOWO MAKOWY
białka ubijamy, gdy już się ubiją stopniowo dodajemy cukier-chwile miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtką. Przesiewamy budyń, mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mak (można mak pominąć) Mieszamy delikatnie, dodajemy troszkę kakao dla lepszego koloru-mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy i kroimy na dwa spody.
BISZKOPT PIERNIKOWY
Białka ubijamy na sztywno, gdy się ubiją stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, miksujemy.
Przesiewamy mąkę, proszek i kakao i dodajemy przyprawę do piernika-delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego o 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20minut.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy do niego stopniowo ostudzony grysik.
Pierwszy spód biszkoptu krówkowo makowego lekko nasączamy herbatą, smarujemy cienko powidłami i wykładamy trochę kremu.
Na krem dajemy biszkopt piernikowy, nasączamy lekko herbatą, smarujemy cienko powidłami i dajemy trochę kremu.
Na krem dajemy drugi spód korówkowo makowy i lekko nasączamy go herbatą. Smarujemy go cieniutko resztą kremu i posypujemy orzechami
Wstawiamy do lodówki na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, wilgotne, delikatnie, rozpływa się w ustach. Wszystkie jego smaki idealnie się ze sobą łączą. Polecam bardzo gorąco
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko